Szíriai Felszabadulási Emlékmű 2016 – 2017 / Békeszobor terve
















Herczog Gábor


Szíriai Felszabadulási Emlékmű 2016 – 2021 / 
Békeszobor terve


… Szíria a terrorizmustól és a háborúból való felszabadításának emlékműve.


A szobortervvel kapcsolatos leírások és előterjesztések, az illetékes politikai és biztonsági szervek, illetve nemezetek kirendeltségein belül bemutatásra kerültek.




Szíriai Felszabadulási Emlékmű © (vagy más néven – Vatikáni Béke Szobor©) egy 2016 – 2017-ben született és előterjesztett Magyarországi magánkezdeményezés, amely a 2012-ben indult - Arab tavasz - néven elhíresült, és általa elindult fegyveres forradalmi mozgalom alatt kialakult Szíriai Bassár el-Aszad elnök megdöntésére tett háborús kísérletben teret nyert és nemzetközi terrorszervezetek Szíriai erőinek Oroszországi támogatottsággal történő 2017-es felszámolása, illetve a Szíria a terrorizmustól való felszabadulásának és függetlenedésének állít emlékművet a vallási kiegyezés és béke nemében is egyaránt.


A fegyveres konfliktusban több vallást ért háborús üldöztetés és vallási megkülönböztetés, ugyanekkor a felszabadítási folyamatban résztvevő erők ugyanezen erők együttes erejével koalícióba lépve küzdöttek egymás és önmaguk fennmaradásáért.
A szobor ennek a folyamatnak állít emléket, és a felszabadító erők együttes küzdelméért és a békefolyamat áldozataiért.



Mint ahogyan az lenni szokott számos köztéri tervvel, és a művészet, az alkotószabadság természetéből fakadó szubjektivitástól fogva, a terv formai és más témai megközelítést is kapott SINAΨS II.© néven, annak objektív esztétikumában.

A kompozíció látványtervében funkcionális szerepet is betöltő kapu különálló térelemként, köztéri tervként is alkotást képez. Annak megfelelő témai és funkcionális megközelítésben önálló címmel.



Gipsz / 1:1 méretarány


~ 85 cm x 160 cm x 85 cm 
180 cm x 230 cm x 86 cm

Eredeti végleges terv fehér mészkő vagy márvány.

A szobor adatlapja:

2016 - Vona Gábor (akkori Jobbik pártelnök) kiállt a keresztényi értékszemlélet mellett.

A terv magyar ellenzéki politikai programja nem mutatott negatív megítélést.

2016 - Őexcellenciája Gholam-Ali Rajabi-Yazdi iráni nagykövet a bemutatkozást követően nyitottsággal állt a projekt bemutatása előtt. (Az erőszakhullám békés rendezésének Oroszországi érdekeltségére és befolyására tekintettel bővebb prezentációra nem került sor.)

A terv iráni bemutatása pozitívummal zárult.

2016 – 2017 – … A Fidesz párt visegrádi képviselete erkölcsileg és egzisztenciálisan is megtámadta a szobortervet és alkotót.

A terv kormányoldali magyar politikai programja negatív megítélést mutatott, annak ellenére, hogy a keleti nyitás programtervét vallásügyi alapon is magában foglalja.

2016 -2017 – A magyar iszlám képviselet kiállt a vallási értékek tisztelete mellett.

2017 dec. Magyar Wikipédia diszkriminálta a szobortervet és az alkotóval szemben becsmérlően és tiszteletlenül állt ki, majd törölte az Iránnal kapcsolatos tervet is.

2017. Egy Bosnyák Andrea nevű visegrádi lakos, aki a visegrádi általános iskola alkalmazottja önbíráskodva törölte az alkotó névjegyét a visegrádi közösségi platformról. 

Mindezeket követően a listázott visegrádi lakosok névjegyzéke után az alkotó nem járul hozzá a továbbiakban, hogy a visegrádi iskola kezelje és birtokolja az adatait a felmerülő Magyarországi politikai és egyéb diszkrimináció álltal fellépett identitás tagadás következményéből adódóan sem. 2021 Visegrád. 

A terv megítélése vallási és erkölcsi oldalról megtámadhatatlan. 













Népszerű bejegyzések